We kennen allemaal Charlotte Dematons wel. Je weet wel, van die prachtige prentenboeken met geweldige illustraties. Haar boeken zijn zó goed dat ze geen tekst nodig hebben. De illustraties vertellen je de tekst. Ze maakte ook een boek over Sinterklaas. Jaren geleden. Dit boek kreeg een update naar deze tijd én wat voor een update. Het boek is prachtig geworden. Zo kan het boek nog veel meer kinderen blij maken. Een inclusief boek zoals dat ook wel genoemd wordt. En wat vind ik het mooi dat zij dit heeft willen doen. Zodat het mooie prentenboek nog mooier is geworden en er nog meer kinderen van kunnen genieten.

Sinterklaas - omslag - uitgelichte afbeelding

Sinterklaas

Sinterklaas is een prentenboek voor alle kinderen én volwassenen. Het boek bevat prachtige illustraties die allemaal iets weergeven van het leukste feest van het jaar. Of tenminste, dat vind ik dan. Ik kijk altijd enorm uit naar deze tijd. De jongste hangt er echt nog een beetje tussen in, maar geniet zo van het feest. Dan kun je niet anders dan meegenieten. Dat doen we graag met prachtige prentenboeken en voorleesboeken over Sinterklaas. Dit nieuwe boek is een geweldige aanvulling voor in iedere huiskamer. Om samen weg te dromen en te genieten van dit mooie feest.

Van de pakjesboot die binnenkort niet meer op kolen vaart tot een flat waarin de pieten kunnen wonen. Van de elektrische bakfiets tot een training om hulppiet of hulpsint te worden. Je ziet het allemaal voorbij komen. Een moeder die wat ongeduldig aan haar kind trek, zeemeerminnen die om de pakjesboot zwemmen. Je moet gewoon rustig gaan zitten en kijken, dan pas ontdek je alles wat er te zien is. Met een mok warme chocolademelk met slagroom en een bakje pepernoten om het heerlijke gevoel compleet te maken.

Sinterklaas en christen zijn

Sinterklaas is gebaseerd op Nicolaas van Myra. Deze meneer is geboren in 280 na Christus en stierf op 6 december 343. Hij werd later heilig verklaard in de Katholieke kerk. Dat kwam omdat hij als bisschop veel goeds heeft gedaan voor armen en kinderen die hulp nodig hadden. Wij vereren persoonlijk niet deze meneer, maar vieren wel het goed doen naar anderen. Het geven van cadeaus aan de kinderen (dat kunnen ook handige cadeaus zijn zoals een badjas of ondergoed) vinden we erg leuk. Daarnaast proberen we elk jaar een kerstpakket te maken (niet helemaal Sinterklaas dus, maar wel in de buurt) en te geven aan iemand die dit goed kan gebruiken. Een beetje de gedachten van deze bisschop ook denk ik.

Sinterklaas - Sollicitatie hulpsinterklazen
Sollicitatie Hulpsinterklazen

Dat geven en omzien naar je naaste is denk ik iets dat perfect bij ons geloof past. Er zijn bijzonder leuke acties om kinderen die geen Sinterklaas kunnen vieren toch iets te geven. Een hulpsint op afstand eigenlijk. Je kunt het invullen zoals je het zelf wilt. Wij vinden dit als christen geen enkel probleem om te vieren. We genieten heerlijk mee met de kinderen. Bij onze oudste hebben we ook niet gemerkt dat hij het vervelend vond dat hij met een geheim had geleefd al die jaren. Hij vond het bijvoorbeeld super leuk om te helpen het leuk aan te kleden beneden voor zijn zusje. Een heerlijk moment om een extra herinnering te maken samen. Een geheim waar hij vanaf het moment dat we hem het geheim vertelden deelgenoot van was. Dat pakt niemand ons meer af.

Boeken lezen over het sprookje Sinterklaas?

Als je het zo bekijkt is het vieren van Sinterklaas dus eigenlijk een soort sprookje. Is het dan wel gepast om dit te vieren en erover te lezen als christen? Wij kunnen volmondig ja zeggen daarop. Wij geloven dat met de uitleg dat het verzonnen is en niet echt kinderen dat onderscheid leren maken. Het onderscheid tussen echt en verzonnen. Daarnaast is het fantastisch om kinderen zo te zien genieten. Het kinderlijk geloof heeft iets waardevols. Het goede overal in zien. Wij als volwassenen kunnen daar echt veel van leren. In het prentenboek Sinterklaas staan ook een aantal zaken die je als christen wellicht van te voren wilt weten. Ik noem hieronder een aantal punten en vertel erbij hoe ik er tegenaan kijk.

  • Zeemeermin; dit is niet echt, verzonnen. Wij leggen dat ook zo aan onze kinderen uit en hebben hier dus geen problemen mee. Ze komen dit ook tegen bij andere kinderen en wij voeden ze liever op met het te weten dan dat ze onwetend zijn en dit alleen bij anderen zien. Onbekend maakt vaak dat ze er alleen maar meer aandacht aan geven.
  • Harry Potter; we kunnen hiervan veel leren over goed en kwaad. Als we ons bewust zijn van het feit dat de magie verzonnen is kan het juist leerzaam zijn. De strijd in Harry Potter lijkt een beetje op de strijd tussen de Heer en de Duivel. Ik las eens dat een dominee dit zo verwoord had. Dan kijk je toch anders naar deze boeken. Ook hierin ga ik liever voor (samen lezen en/of kijken) dan dat ik onze kinderen onwetend de wereld in stuur.
  • Ik gaf al twee voorbeelden (Harry Potter en de zeemeermin), maar er zijn meer karakters uit andere kinderboeken verstopt in de illustraties. Kun jij ze allemaal vinden?
  • Homoseksualiteit; hier kan ik heel kort over zijn. Mijn God is een God van liefde. Hij heeft iedereen gemaakt en Hij maakt géén fouten. Wie ben ik om te oordelen? Ik leer mijn kinderen dat er mensen zijn die van elkaar houden, samen leven en een gezin vormen. Dat we in de Bijbel lezen dat dit een man en vrouw zijn, maar dat daarna (na het eten van de verboden boom) de wereld er anders uit is gaan zien. Dat deze mensen net zo waardevol en geliefd zijn. Daarnaast zou ik niet willen dat, wanneer later blijkt dat een van onze kinderen op hetzelfde geslacht valt, ze zich niet gewenst voelen. Ik hou van mijn kinderen en daar kan echt niets iets aan veranderen. Als zij later gelukkig zijn ben ik dat ook, of dit nu samen met een man, vrouw of alleen is.
  • Geslachtsloze pieten; de pieten in de prentenboek zijn geslachtloos. Ze zijn dus niet specifiek man of vrouw. Ik zie daar niet iets verkeerds in, omdat het niet uit maakt of ze een man of een vrouw zijn. Het heeft geen meerwaarde. Daarnaast leven we in een veranderende samenleving. Ja, ik ben van mening dat je als jongen of als meisje wordt geboren omdat we vanuit het geloof deze twee geslachten kennen. Als iemand een andere aanduiding wenst in hen bijvoorbeeld is dat wennen. Dat geef ik eerlijk toe. Maar in dit boek zie ik dat niet direct naar voren komen en ik geloof niet dat kinderen zo ver denken. Mochten ze daar wel vragen over hebben zou ik daar over in gesprek gaan. Samen leren, ontdekken en onderzoeken. In liefde naar elkaar en de medemens.
De pietenflat
De pietenflat

Waarom ik vind dat dit boek ook in jouw christelijke boekenkast kan staan

Wij geloven in een God van liefde. Aan Hem is het laatste oordeel en niet aan ons. In Matteüs 22:36-40 lezen we over de geboden die Jezus aan ons geeft. Het tweede gebod (dat gelijk is aan het eerste) zegt ‘heb uw naaste lief als uzelf’. Hoe kunnen we dan anderen veroordelen? Hoe kunnen we slecht over andere praten? Dit boek nodigt uit tot gesprek, toe ontdekken en tot leren. Leren leven als onderdeel van deze veranderende wereld in plaats van aan de zijlijn te staan. Wanneer wij tussen de mensen gaan staan en door onze daden de liefde van God aan alle mensen laten zien doen we in mijn ogen wat Hij van ons gevraagd heeft. Dat kunnen we niet als we staan mokken aan de zijlijn omdat de wereld om ons heen verandert. En ik geloof ook niet dat dat is wat Hij van ons vraagt.

Ik snap dat er misschien dingen in het prentenboek staan die jij als ouder soms weg zou willen houden van je kinderen. Vraag jezelf dan wel het volgende af; kan je dit alles ook van je kinderen weg houden? En misschien nog wel belangrijker, wil je dit van je kinderen weghouden? Wat leren we daar onze kinderen mee? Verdraagzaamheid, liefde, medeleven en omzien naar elkaar zijn belangrijke waarden die wij door willen geven aan de kinderen. Net als inclusiviteit, groeien en vertrouwen in elkaar. Vertrouwen in een mooie wereld, met sprookjes om van te genieten. Met denken aan een ander in plaats van alleen aan jezelf. En natuurlijk ook met delen met elkaar in plaats van alleen maar voor jezelf te kiezen en alles voor jezelf te houden.

Een inclusief kinderboek voor een inclusief kinderfeest

Sinterklaas is een prachtig prentenboek met werkelijk de mooiste prenten. Ik gun je dit moment met je kinderen. Ik gun je deze herinneringen met je kinderen. Samen met een kop thee, warme chocolademelk met slagroom, pepernoten en een kleedje op de bank. De prenten afspeuren naar de volgende nieuwe ontdekking. Maak er ook iets educatiefs van door samen voorwerpen, pieten of dieren te tellen bijvoorbeeld. Wanneer je zoon of dochter moeite heeft met tellen kan dit heel positief werken. Een inclusief prentenboek voor een inclusief kinderfeest in een inclusieve wereld. Laten we samen ervoor zorgen dat dit de werkelijkheid is en geen sprookje.

Meer boeken van Charlotte Dematons:

Specificaties Sinterklaas

Auteur & illustrator: Charlotte Dematons | Eerste uitgave: 16 oktober 2023 | ISBN: 9789083340777  | 36 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com | afbeeldingen eigendom van Charlotte Dematons

Sinterklaas - Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: