De slachtofferrol, zo makkelijk gekozen en vastgehouden. Maar in de Bijbel staat dat we niet moeten blijven hangen in het verleden. Lees Jesaja 43 vers 18 maar eens. Een goed voorbeeld hiervan is Jozef. Wat zijn broers deden was onvergeeflijk, of toch niet? Jozef gaat daar op zijn manier mee om. Kunnen wij dat ook? Ik kan natuurlijk alleen over mezelf spreken, maar ik vind dat soms behoorlijk lastig.
Een disclaimer voor af, ik oordeel niet over jouw situatie.
Ik begrijp dat dit soms heel lastig is. Vergeven kan echt heel moeilijk zijn. Ik weet er alles van (been there, done that). Ook ik heb daar moeite mee. Maar willen we groeien in geloof zullen we soms ook door minder gemakkelijke situaties heen moeten gaan. Geloven is niet dat het ons komt aanwaaien. Dat we nergens zorgen om hebben en alles heel gemakkelijk en gemoedelijk gaat zoals wij dat willen. Ik wil je niets aanpraten over jou situatie. Ik hoop alleen dat dit je handvatten kan geven om uit een situatie te stappen wanneer jij dat wilt.
Dit is toch onvergeeflijk!
Het verhaal van Jozef. Met zijn dromen, in de put worden gegooid door je broers en verkocht aan een handelaar. En dan op naar Egypte, half struikelend achter een Ezel aan lopend. Hoe zou jij het vinden als je broer of zus je verkoopt? Je laat meevoeren naar een ver en vreemd land? Ik zou boos zijn, kwaad. En dat zal ik vast blijven. Onvergeeflijk zeggen we dan wel vaak.
Uit het verleden naar de toekomst
Dat doet Jozef niet. Hij ziet Gods plan. Hij ziet hoe zijn leven, het wegvoeren naar een vreemd land, tot Gods eer dient. Tot uitvoering van Zijn plan. En Hij vergeeft zijn broers. Kruipt niet in de slachtofferrol. Sterker nog. Hij gaat voor ze zorgen. Voor zijn broers en hun gezinnen. Voor zijn familie en al die andere mensen. Doordat zijn broers hem verkochten kan hij nu zijn volk redden van de hongersnood.
Kun jij iemand echt vergeven?
Kun jij dat ook? Of blijf je in het verleden hangen? Als ik eerlijk ben is dat wel iets waar ik goed in ben. Niet vergeten, altijd herinneren. Inclusief de pijn die het deed. Hooggevoelig is soms fijn maar soms ook niet direct. Maar dat is niet helpend. Niet voor mij, niet voor mijn relatie met God en niet voor de ander. De keus is aan ons.
Kiezen tussen slachtofferrol en vergeven
We hebben een keus. De keus in de slachtofferrol te kruipen. Of de keus om het zo te draaien tot eer van God. Blijf niet in het verleden hangen. Bid onophoudelijk, bid voor Zijn bescherming en bid voor Zijn kracht. Dank voor Zijn aanwezigheid. Dank voor alles wat goed is (het mooie weer, je gezin, je vrienden, je werk bijvoorbeeld). Bid dat God je wil helpen uit de slachtofferrol te stappen en te gaan stralen. Laat Zijn licht zien aan alle mensen om je heen.
Hoe kun je uit de slachtoffer rol komen en vergeven
Laat ik voorop stellen dat ik uiteraard niet kan weten of dit voor jou gaat werken. Wellicht is er wel zo iets naars/heftigs gebeurd dat vergeven eigenlijk geen optie meer voelt. Dat kan. Ik geef hieronder alleen handvatten die mij helpen er anders naar te kijken. Dat werkt vaak, niet altijd. En soms komt het terug, ik ben ook maar een mens. Gelukkig mogen we dan altijd terug naar onze Vader.
- Maak de keus actief. Kies actief voor vergeven.
- Bid. Geef aan in gebed dat je wilt vergeven. Spreek het uit, hardop of fluisteren. En vraag ook Zijn hulp daarbij.
- Is het nodig om het uit te spreken naar de ander? Doe dit dan.
- Blijf het herhalen tegen jezelf, een actieve houding. Dat je wilt uitgaan van het goede, dat je wilt vergeven en dat je geen slachtoffer meer wilt zijn.
- Lees in de Bijbel, daar staat ook het voorbeeld van Jozef in. Misschien geeft het je kracht om in jouw situatie te vergeven.
- Blijf bidden. Gebed geeft ons kracht en moed.
De slachtofferrol. Een menselijke rol die we samen met God in het verleden kunnen laten. Een rol die we samen met onze hemelse Vader aan kunnen. Hierboven kun je lezen hoe je dat kunt doen. Door actief een keus te maken, samen met Hem, om geen slachtofferrol meer aan te nemen. En dit ook actief uit te spreken. Daarbij kun je biddend Zijn hulp vragen en je angsten uiten. Durf jij het aan?