Laatst zaten we op bed en hadden we net gelezen uit de Bijbel voor elke dag. Een leuke kinderbijbel met vragen. Niet allemaal even geschikt voor de leeftijd van onze kinderen, maar ik verzin vaak zelf ook vragen. Dan geef ik aan dat ze goed moeten opletten wanneer ik het verhaal lees. Geef nog een nadruk op het woord dat terug gaat komen in een vraag en dan weten ze het antwoord meestal wel. Goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Dat vragen beantwoorden vinden ze vaak erg leuk.  Zo ook deze ene keer waar ik je wat over wil vertellen. Over de vraag van wie ze zouden willen leren.

Van wie kun jij leren?

We hadden dus net gelezen uit de bijbel voor elke dag. De vraag die in de Bijbel stond ging ongeveer zo ‘Ken jij iemand die gelovig is en waarvan je zou willen leren?’ Ja, best een lastige vraag misschien voor kinderen. Want spreek jij als ouder uit dat je gelooft? Leef jij voor dat je gelooft? Ik weet dat ik wel heel benieuwd was naar het antwoord van onze kinderen. Want eerlijk, ik wist niet wat er nu voor antwoord zou gaan komen.

Ik kan van mama leren

Het antwoord dat toen kwam van Luca had ik eigenlijk niet durven hopen. Stiekem had ik verwacht dat er een naam van een vriendje voorbij zou komen. Maar hij wilde leren van mij. Leren van zijn mama, want zijn mama gelooft in God. Hoe mooi is dat?! Ergens is mijn opvoeding dus gelukt. Want in the end is dat wat we willen toch. Het zo doen in onze opvoeding dat onze kinderen van ons leren. Laatst aan tafel ook weer. Zullen we kijken wie er allemaal in God gelooft? Handen op elkaar stapelen en snel aftellen. Ben je te laat dan geloof je dus niet in God, was de conclusie. Maar we waren allemaal op tijd, Luca die begon met het ‘spel’, Nola en ik. Papa was aan het werk, dat telt niet.

Samen lezen uit de samenleesbijbel - Niek Stam fotograaf

Denk jij wel eens na over hoe jij het doet?

Hoe doe jij het eigenlijk? Denk je daar wel eens over na of laat je het meer z’n beloop? Natuurlijk vind iedere ouder het wel belangrijk, ga ik vanuit. Want als ouders hebben we het beste voor met onze kinderen. Maar kijken we ook naar hoe wij het doen als ouders? Kijken we ook wat we voorleven en meegeven? Eerlijk gezegd deed ik dat niet zo, hiervoor. Maar dat wil ik nu dus echt gaan doen. Op het gebied van geloofsopvoeding (wat zo’n vraag uit de Bijbel al niet teweeg kan brengen), maar ook in de opvoeding in het algemeen.

Vertrouwen en willen leren - Niek Stam fotograaf

Gezinstijd met de Bijbel

De Bijbel voor elke dag, waar de vraag uit kwam voor deze blog, is natuurlijk super tof om te lezen. Maar met een gezinsmoment is het geweldig om de samenleesbijbel junior te gebruiken. Er staan verhalen in, met opdrachten én vragen. Vooral de opdrachten uitvoeren met je kinderen is geweldig om te doen. We maakten al eens een regenboog met skittels, een regenboog met verf en we deden dus het vertrouwensspel. Vertrouwen mijn kinderen mij genoeg om geblinddoekt door de kamer te lopen? Het interview erbij is super tof geworden (als we samen het geloof zo leuk maken, dan is het voor iedereen aantrekkelijk).

Fotocredits

De foto’s  uit deze post komen van Niek Stam, gemaakt voor het blad JOP (Jong Protestant). Daar stond ik in met een interview over het gebruik van de samenleesbijbel junior. Wat een prachtig stuk werd het, met super toffe foto’s. Dat kun je dus gewoon thuis doen! Super dat iemand dat heeft vastgelegd voor ons. Heel blij mee! Ook met de samenleesbijbel junior trouwens. Ook wel voor iets jongere kinderen al te gebruiken (Nola was hier 3). Maar perfect voor de onderbouw en middenbouw van de basisschool. Dat zouden we wel weer vaker kunnen doen. Gelukkig is het winter én bijna vakantie. Kunnen we weer heerlijk binnen leuke dingen doen samen.

 

Die andere ouders doen ook maar wat hoor. Net als jij en ik. We leren door vallen en opstaan. Maar dan moeten we wel eerst erkennen dat we zijn gevallen, voordat we weer kunnen op kunnen staan. Van wie zou jij willen leren qua geloof/geloven?

2 thoughts on “Van wie zou jij willen leren over het geloof?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: