Laat ik voorop stellen dat niet voor iedereen hetzelfde merk/soort luier het beste is. Vandaar ook dat er zo veel verschillende merkenluiers zijn, wasbare en gewone. Toen onze oudste geboren werd waren we niet direct bezig met duurzaam leven en onze afval verminderen. Inmiddels scheiden we goed ons afval, kopen we tweedehands speelgoed en kleding (soms, niet altijd) en leek het me leuk om eens te kijken naar de luiers. Wat is nu een duurzame optie?

Welke soorten en hoeveel luiers heb je nodig voor een baby?

In de begin maanden heb je enorm veel luiers nodig bij een baby. Elke voeding wordt de luier verschoont. Naar mate de voedingen minder worden, wordt er ook minder verschoont is mijn ervaring. Daarnaast heb je naast merk luiers, ook huismerk (ja, het lijken net gewone boodschappen) en herbruikbare luiers. Dan heb je nog de luiers voor overdag, nacht en voor het zwemmen. Over de verschillende maten maar niet te spreken, gelukkig gaat dit over het algemeen gewoon op het gewicht van je kindje.

Gebruiken wij wasbare of wegwerp luiers

Wij gebruikten de luiers van de kruidvat, totdat deze hun luiers hadden ‘verbeterd’. Dat was niet onze mening, na een nacht zaten er allemaal bolletjes plastic in de luier. Heel vies en totaal niet fijn. Dat kan inmiddels veranderd zijn, dat hoop ik in ieder geval. Wij zijn toen over gegaan op luiers van de DA drogist. Deze zat in de buurt en dat was voor ons ideaal. Totdat zij de grote maat uit hun assortiment haalden. Helaas. Gelukkig zijn we toen gestart met zindelijk worden van onze jongste en hadden we voldoende aan luierbroekjes van de kruidvat.

pinterest afbeelding wasbare luiers

Hoe kijk ik nu tegen het gebruik van luiers aan?

Luiers waren wel onze grootste kostenpost qua kinderen in de begin jaren. Als ik nu terug kijk had ik liever bij de oudste al gestart met wasbare luiers. Voor een twee kindje vond ik het eigenlijk zonde (ze was al een paar maanden oud toen ik er echt meer over hoorde en las). Zonde omdat de tijd zo relatief kort was dat we het zouden gebruiken. Dus ik ben toen gebleven bij de keus die we hadden gemaakt. Achteraf had ik dus liever een andere keus gemaakt. Ook omdat de jongste veel last had van de luiers en daardoor een soort van ‘gedwongen’ zindelijk moest worden.

Hoe start je met herbruikbare luiers?

Er zijn drie systemen qua herbruikbare luiers, een alles in 1 pakket en tweedelig systeem en inleggersysteem. Lees je dus goed in hoe deze systemen werken en wat je zelf zou willen. Het ene is bijvoorbeeld ideaal voor thuis en het andere weer voor de oppas en onderweg. Er is niet direct 1 manier hoe je het gebruikt omdat het gaat om verschillende systemen zijn. Wel is het zo dat je wasbare luiers, zoals het al aan geeft, zelf moet wassen. Op welke manier dan ook. Dat kan op vakantie misschien juist weer minder handig zijn overdag, maar voor zwemmen wel heel fijn.

Wat heb je nog meer nodig bij wasbare luiers?

Er zijn een aantal dingen die heel handig zijn. Een luieremmer met een wasnet bijvoorbeeld. Zo komen de luiers daar in en gooi je alles in 1 keer in de wasmachine. En een inlegvel die de ontlasting opvangt. Je houdt wel iets afval, maar ontlasting schrapen heeft niemand zin in denk ik. Een wetbag voor onderweg, ook ideaal later voor ongelukjes. En hoe het verschonen gaat? Dat laat deze video je zien.

Goed alternatief bij een duurzame levensstijl

Al met al een fijn alternatief wanneer je let op duurzaamheid. Het lijkt me voor kinderen ook wel heel fijn. Ik herinner me nog al die balletjes die bij de jongste in de luier zaten omdat ze ’te veel’ had geplast in de nacht. Wat een ellende! Dit zou nu dus zeker op mijn verlanglijstje gaan. Een grote uitgave, maar als je het berekend qua het kopen van luiers wel heel fijn ook.

Gebruik jij wasbare luiers of wegwerpluiers? Of welke heb je gebruikt?

1 thought on “Wasbare of wegwerp luiers, wat is het beste?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: