Het is vandaag woensdag 22 februari. Ook wel as-woensdag genaamd. De woensdag na carnaval (vooral in het zuiden van het land). De 40 dagen tijd start vandaag. Een tijd waarin mensen op de een of andere manier vasten. Toe leven naar Pasen. Met kinderen kun je dit ook heel goed doen. Er zijn een aantal manieren om dit vasten vorm te geven. Welke manieren ik tegen ben gekomen en wat wij graag willen doen vertel ik je in dit artikel over de 40 dagen voor Pasen.

40 dagen voor Pasen

40 dagen voor Pasen

Schat zei ik gisteren. De 40 dagentijd start morgen weer. Het was me eigenlijk ontschoten. Het duurt nog maar 40 dagen voor Pasen is. Wat gaan wij doen dit jaar? Waarom moeten we daar iets mee doen? was de wedervraag die ik kreeg. Dat deden wij vroeger nooit, jullie wel dan? Ik moest eerlijk bekennen dat wij dat ook niet zo actief deden. Maar, zei ik, ik leefde met onze kinderen wel altijd toe naar Pasen. Door middel van slingers met kaarten en aftelblokken. Maar wat we nu zelf konden gaan doen was nog steeds niet duidelijk.

dagboek aftelblokken

Paasslinger

Wellicht heb je van voorgaande jaren nog een Paasslinger in huis liggen. Pak hem er weer eens bij en kijk of het leuk is dit ook nu weer te gebruiken. Wij hadden een Paasslinger van de wonderwolk (was een stuk korter dan 40 dagen) toen ze klein waren en vorig jaar van studio Sprankel. Ik moet nu echt even zoeken want door de verbouwing ligt alles, nog steeds, overhoop. Maar dit is een makkelijke en leuke manier om toe te leven naar Pasen.

Paasslinger hangt

Je kunt gaan vasten

Van vroeger uit was er bij de Katholieken carnaval en daarna de periode van vasten. De tijd om toe te leven naar Pasen en sober te eten. Dat is toch ook niet helemaal wat ik voor onze kinderen voor me zie. Ze hebben meestal fruit en water mee naar school en om nu op brood beleg te minimaliseren vind ik zelf geen goed idee. Ik denk dat dat op veel weerstand gaat stuiten en dat is niet de bedoeling in mijn ogen. Het gaat namelijk, voor ons, niet om de weerstand. Het gaat er om dat we iets anders doen dan anders. Er op die manier bewust mee bezig zijn.

Samen elke dag een verhaal lezen

Voorlezen, hoe ouder ze worden hoe minder het voor komt. Terwijl het ook voor oudere kinderen heel tof is om voorgelezen te worden. Super leuk dus om in (kinder)Bijbels verhalen op te zoeken die te maken hebben met Pasen en deze de komende 40 dagen samen te gaan lezen. Zo leef je samen toe naar dit feest. Je kunt ook verschillende kinderbijbels gebruiken als je die in huis hebt. Of kijk eens bij de bibliotheek welke boeken er zijn om te gebruiken. Ook zijn er boekjes die je kunt gebruiken om uit te werken en zo toe te leven naar Pasen. Bij bol.com kun je ook veel boekjes vinden over Pasen. Sommige christelijk en andere niet. Kies wat past bij jullie gezin.

Elke dag een spelletje spelen

Kinderen spelen graag. Onze kinderen spelen ook graag een spelletje. Super leuk dus om dit de komende 40 dagen elke dag te gaan doen. Dat hoeft helemaal geen groot spel te zijn, een potje memorie is ook heel leuk bijvoorbeeld. Maar gewoon even wat minder schermtijd en meer tijd samen. Dat kun je in de middag doen, maar ook na het avondeten bijvoorbeeld. Of gebruik puzzels als dat jullie hobby is.

Spelletjes niet zo jullie ding? Ga dan elke dag knutselen. Maak een kleurplaat of maak samen een grote tijdlijn om naar Pasen toe te leven. Je kunt ook elke dag naar de speeltuin of een rondje wandelen in het bos als dat beter past bij jullie. Hoe lager de lat ligt hoe makkelijker het is om vol te houden. Wat ook erg leuk is om te doen, een kruis op het raam schilderen samen. Je hebt enkel wat washitape en verf nodig.

Kruis zonder tape

Maak er geen moeten van

Bij velen gaan de hakken in het zijn als je zegt ‘de komende 40 dagen moeten we …..’. Dat gaat dan dus ook niet werken. Beter kun je het formuleren als ‘de komende 40 dagen willen we….’ en dan invullen wat je wilt gaan doen. Of maak er een keuze van. Denk dan bijvoorbeeld aan ‘elke avond een spelletje spelen of een kleurplaat kleuren’. Of ‘elke dag minstens 2 stuks fruit eten’. Het maakt niet direct uit wat je kiest, als het maar passend is bij jou en je gezin.

Moeten we niet juist meer richten op God?

Natuurlijk is het zo dat de tijd van vasten of de lijdenstijd gericht is op je leven met God en Jezus. De bedoeling is dat je iets niet doet en daar voor in de plaats bezig bent met je geloof. Ik weet niet of dat voor kinderen direct haalbaar is. Natuurlijk kun je kiezen voor een Paasslinger of elke dag uit de Bijbellezen. Maar dat deed je wellicht ook wel. Voor ons is het gericht op juist iets anders doen dan anders. Anders dan normaal. Zodat je weer even denkt ‘he, zo kan het ook’. En dan met name gericht op of eten (minder snoep en koek of bestellen) of scherm (minder tv/tablet/telefoon).

40 dagen voor Pasen

Ik gaf al aan dat het eigenlijk gaat om dingen niet doen en je te richten op God en Jezus. Dat bereiken we niet met alle opties die ik gaf. Daarbij benoem ik niet wat we niet willen doen. Dat is namelijk vrij negatief en bij alles wat kinderen niet mogen doen ze het juist maar al te graag. Dus gaan we kijken naar wat we wel mogen. Wel spelletjes spelen, kleuren en knutselen. Wel tijd samen doorbrengen. Wel samen lezen. Wel fruit eten, wel verse groente eten. Wel samen koken. Het effect is dat we dan dus minder op de schermen zitten. Dat we gezonder eten. Minder snoep, koek en bestellen. Dus uiteindelijk ook elimineren wat we niet (of minder) willen.

Moeten we alles doen?

Kies vooral 1 ding uit of combineer een groter iets (spelletjes spelen) met een kleinere opdracht (kaartjes van de Paasslinger omdraaien). Zo is het goed vol te houden en blijft het leuk. Misschien wel zo leuk dat je na de 40 dagen gewoon door gaat samen. Je hoeft namelijk niet te stoppen na de 40 dagentijd. Behalve met de Paasslinger, die is dan afgelopen. Kies dan vooral iets wat je in de plaats kunt gaan doen. De wonderwolk heeft bijvoorbeeld verschillende kaartensets om te gebruiken. Zo kun je leren over een Bijbelverhaal of over het avondmaal. Heel interessant ook.

Wat zou jij graag willen gaan doen in deze vasten tijd met jouw gezin?

40 dagen voor Pasen - pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: