Had ik eerst nog een beetje hoop dat dit de laatste week zou zijn van het thuis onderwijs, mogen we er nu wel vanuit gaan dat ze nog even thuis zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van die twee schatten en wil ze voor geen goud kwijt. Maar even geen overprikkeling is wel fijn natuurlijk. Ik geef je 7 tips om overprikkeling van jouw en/of je zoon/dochter tegen te gaan. Hoewel dit geschreven is tijdens de lockdown is dit ook heel fijn tijdens een vakantie.

Ga allemaal op tijd slapen

Het is even aanpassen soms. En dat aanpassen gaat hier ook wel vaak met later naar bed. Losser zijn in de gewoontes. Maar dat werkt averechts eigenlijk. Kinderen, die van ons althans, slapen niet langer. Ze moeten ook gewoon op tijd achter hun chroombook aanwezig zijn. Dus houdt de bedtijden aan die gelden in de schoolperiode. Ook voor jezelf. Slaap is zo goed voor je. Het zorgt ervoor dat je de prikkels van de dag kunt verwerken. Zo heb je hopelijk de dag erna minder last van overprikkeling.

Daarnaast kun je overdag heerlijk relax worden in een hangmat. Hangmatstandaard is ideaal wanneer je geen bomen in de tuin hebt of op vakantie.

Laat het los, geen overprikkeling meer

Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Wij krijgen voor de kleuter zo’n 15 opdrachten per week. Veel al knutsels die we mogen maken. Waar ik niet altijd de spullen voor in huis heb. Nee, ik koop niet alles wat we nodig hebben. Deed ik de eerste lockdown wel, maar ja nu hebben we geen action. Dan los ik het anders op, voer de opdracht anders uit of helemaal niet. Het is maar zo. Het hoeft ook niet perfect. Rijgen hoeft niet perse met vogelvoer, dat kan ook gewoon met houten kralen bijvoorbeeld.

zonder overprikkeling de lockdown door - pinterest

Stel je eigen verwachtingen bij

Waar je normaal je huishouden en werk prima af kreeg en zelfs nog de nodige Me-time had is dat nu anders. De scholen zijn dicht, de kinderen veel thuis, geen sport meer waar ze heen gaan of andere clubs. Doe dus ook niet alsof je alles kunt wat je normaal kan. Kinderen vragen aandacht. Schakel over op een vakantieschema. En push jezelf niet om alles maar te willen doen. Dat pushen zorgt voor meer prikkels, bij mij tenminste. En dat zorgt uiteindelijk voor overprikkeling in combinatie met alles wat er gebeurd door de dag heen.

Maak afspraken en ga naar buiten

Een dag starten met afspraken maakt dat het vaak beter en rustiger verloopt. Vertel wat je wil doen en wat je kunt doen voor je zoon en/of dochter. Zo kun je ook Me-time inbouwen. En naar buiten gaan is bijna een must. Even hun energie kwijt en voor jezelf een fijne wandeling om je hoofd leeg te maken. Combineer je eigen wandeling met speeltuinen en het is voor je kinderen ook leuk.

We willen het graag gezellig houden samen

We doen onze best lieve mama en papa. Maar we willen het ook graag gezellig houden. En dat is ook echt heel belangrijk. Het gaat er niet om hoe we deze pandemie zijn gestart, het gaat erom hoe we zijn als we er uit komen (Leerde ik door de film Finding love at quarantain). En dan wil ik graag zo fijn, blij, gezond en lief mogelijk uit deze pandemie komen. Ook voor de kinderen is dat belangrijk. De stress en boosheid van een ouder voelen ze ook. Dus ik doe mijn best het leuk te maken en laten zijn. En nee, dat gaat niet altijd. Maar de dag erna hebben we weer een kans.

Mentale gezondheid is ook belangrijk

Lieve mama en papa, dat schoolwerk komt wel goed. Desnoods doen ze dit jaar nog een keer als het echt niet gaat. Maar hoe een kind (en jijzelf) hier mentaal uit komt kan zijn of haar hele leven nog van belang zijn. Laten we daar ook vooral aandacht aan geven. Schoolwerk is belangrijk maar niet het belangrijkste. School kun je een jaar over doen. Je mentale gezondheid is je hele leven lang bij je. Dat is moeilijker over doen. Overprikkeling kan daar

Bid tot God voor leiding en rust

Het is deze week de week van gebed. Voor christenen een heel belangrijk onderdeel van het geloof. Leg je zorgen, angsten en overwinningen bij Hem neer. Zoek de verbinding met Hem en vraag Hem om zijn leiding. Vind je het lastig om te bidden, zoek dan een manier die bij je past. Houdt je van muziek, gebruik dat dan voor je gebed. Vind je journaling leuk? Zoek dan een Bijbel journal of gebruik een schrijfbijbel. Opschrijven is ook een fijne manier, zo kun je ze later ook terug lezen en zien welke gebeden verhoord zijn (en op welke manier).

Samen de vakantie door

Zoals in in de intro al schreef is dit artikel geschreven tijdens de lockdown. De tweede lockdown, die van eind 2020 en begin 2021. Maar dit werkt ook goed in de vakanties. Zorg, ook in de zomervakantie, voor structuur en ritme. Redelijk vaste bedtijden (ja, dat doe ik ook. Ja, ze mogen ook best wat later naar bed maar geen uren later). Ga op een vast moment naar buiten (in de ochtend bijvoorbeeld), houdt in de middag siësta met de kinderen en laat ze je ook eens helpen met het huishouden. Het duurt langer en gaat soms anders dan je wilt. Maar je doet het samen, maakt herinneringen én je leert ze dat het huishouden er ook bij hoort. Kies taken goed passen bij je zoon/dochter en de leeftijd. Dan komen we die vakantie weken fluitend door. Hopen we dan.

Dat geschreven hebbende gaan wij even een fijne olie in de diffuser doen en een spelletje spelen.

1 thought on “Zonder overprikkeling lockdown en/of vakantie door

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: